Світ Марка Твена і його книги про дітей




       Марк Твен, американський письменник і журналіст, справжнє ім'я якого Семюел Ленгхорн Клеменс народився 30 листопада 1835 року. Дитинство Марка Твена пройшло в невеликому містечку Ганнібал, у родині де ще було четверо дітей. У досить ранньому віці Семюелю довилося самому заробляти на життя. Спочатку підробляв в друкарні, потім влаштувався помічником лоцмана на пароплав. Саме в цей час Самюель і вибирає собі псевдонім.
       Перший успіх до нього приходить в 1865 році, після виходу в світ сатиричного нарису "Славнозвісна жаба-стрибунка з Калаверасу". В 1867 році Марк Твен робить захоплюючу подорож по Європі, відвідує Грецію, Францію, Туреччину, Крим, Одесу. Результатом цієї поїздки стає збірник нарисів "Простаки за кордоном", в якій автор з гумором та іронією розповідає про свої подорожі. Після цього Марк Твен стає знаменитим і успішним письменником. Його творчістю захоплюються не тільки звичайні люди, а й багато видатних людей, зокрема Нікола Тесла, з яким письменник дружив. 
           У 1876 році Марк Твен випускає роман , який відразу ж дозволяє включити його ім'я в список найбільших американських письменників - "Пригоди Тома Сойєра". Ця мудра, дотепна і філософська книга досі є настільною у всіх дівчат і хлопчиків. Через чотири роки він випускає другий роман "Принц і жебрак", який теж має великий успіх. Але, мабуть, твором, який просто перевернув американську літературу, став роман "Пригоди Гекльберрі Фіна", який побачив світ у 1884 році. Письменник не сумнівався, що сучасний світ побудований на засадах нерівності. Ідеї рівності, свободи, терпимості червоною ниткою проходять по всіх його творах, що належать до пізнього періодів творчості і лягли в основу роману про пригоди маленького і беззахисного хлопчика-жебрака Гекльберрі Фіна.
    Том Сойєр і Гекльберрі Фін, зійшовши зі сторінок творів видатного письменника,продовжують жити поруч зі своїми однолітками. Образи розбишак захоплюють і дорослих, повертаючи їх у країну дитинства. 




 

Коментарі