Американський уїк-енд

Цікаві факти США


Доброго дня відвідувачі бібліотеки! Пропоную Вам поринути у віртуальну подорож Америкою. Ми побуваємо біля статуї Свободи, заглянемо у Центральний парк, зробимо уявну світлину біля знаменитого надпису у долині "HoIIywood" та ще багато цікавого. То ж Iet's qo, як звикли казати американці!
Усім відомо, що Сполучені штати Америки - це гігантська територія, де знаходиться більше 300 млн. мешканців. Тож не дивно, що визначних місць тут - хоч греблю гати. Найцікавіші з них - у короткому огляді.
Першою зупинкою стане: Статуя Свободи - маяк у гавані Нью-Йорка, розташований на невеликому острові. Монумент заввишки 93 м вміщує у собі музей заселення Америки і гвинтові сходи, що ведуть на оглядовий майданчик. Після терористичних атак 11 вересня "Леді Свободу" тимчасово закрили для відвідувачів. 
Далі помандруємо у Флориду, на Болота Єверглейдс.



Унікальні субтропічні чагарники, які американські індіанці називали "па-хай-оки", або "трав'яниста вода", займають площу приблизно 7000 кв.км.Колись вони займали територію в 10361 кв.км., але і тепер це одне з найбільших збережених у світі прісноводних боліт. Територія національного парку Еверглейдс становить майже 5700 кв.км.,класифікується як заповідник дикої природи, і разом з 189 кв.км. заповідника Форт-Джеферсон отримала міжнародний статус природної спадщини, біосферного заповідники та Рамсар.



Це величезне болото живиться водами озера Окічобі, найбільшого озера Північної Америки, не рахуючи Великих Озер. Вода з озера просочується в донний вапняк, а потім розходиться по величезній болотистій області через систему водоносних пластів. У Еверглейдсі переважать величезні густі, місцями непрохідні зарості мечтрави, що досягає у висоту 4 м. Район порізаний канавами і усіяний озерцями відкритої води, на яких розтуть латаття і пухирчатки.
А тепер закрийте оченята і відчуйте як Вам постійно хочеться ще одного ковтка води,- ми у пустелі Мохаве та Сонор!



Величезні простори, що простяглися на південь від Північного Орегону і охоплюють майже повністю штати Невада і Юта, формуються високими горами або холодною внутрішньоматериковою пустелею. На півдні ця територія переходить до внутрішньоматерикової пустелі Мохаве, що займає приблизно 65000 кв.км. і покриває велику частину південного сходу Каліфорнії.На південь, до Арізони і Мексики, вона зливається з пустелею Сонора.



Значна частина цієї території сформована порівняно недавніми геологічними відкладеннями, яким всього 1,6 мільйона років, хоча різноманітні гірські пасма, що простягнулися через ці області, належать до більш давніх епох. За багато років вітер, дощ і давно пересохлі річки створили суворий і ефектний краєвид, подібного якому немає ніде в світі. Як і рослини, тваринний світ пустелі також чудово пристосувався до суворих кліматичних умов. Тут живуть птахи, різноманітні комахи, а також змії та ящірки. Окремі види ссавців, що мешкають тут, в основному ведуть нічний спосіб життя - вони перечікують денну спеку в підземних норах і виходять на поверхню тільки в темний час доби, коли температура різко знижується.
А ось, ми вже в штаті Юта, Національному парку "Зайон".



Багато тисячоліть тому струмок петляв по м'яких молодих породах плато, пробираючись на південь. Земля піднімалася, і потік став пробивати собі дорогу, стесуючи породу частками гравію і піску, вимитими вище за течією. У результаті утворився каньйон Зайон - звивиста ущелена, що  місцями досягає глибини 762 м, її прорізає піщаник Навахо де лежить нижче більш древнього вапняку Кайбаб. У той же час сформувалися й інші каньйони й ущелини, але каньйон Зайон на річці Верджинія завжди привертав найбільшу увагу.
Зайон по праву пишається безліччю разючих природних визначних пам'яток.



Чекерборд-Меса - це грандіозна брила пісковику, що підноситься над дорогою, її поверхня ніби поділена на квадратики вітром і водою. У каньйоні Веркін природна арка з'єднує дві скелі, а масивний Грейт-Уайт-Троуна зі своєю абсолютно плоскою вершиною височіє серед червоних скель.
Чи відчувається Вам бриз швидкої води, адже ми опиняємося біля Ніагарського Водоспаду!



Ніагарський водоспад - одне з чудес світу - розташований на півдні-сході Канади, в штаті Онтаріо, в 130 км від Торонто, на кордоні США і Канади, де знаходяться п'ять найбільших прісних озер земної кулі: Верхнє, Мічиган, Гурон, Ері і Онтаріо.



Захоплююче видовище привертає щорічно 15 мільйонів туристів зі всього світу, тому в місті біля водоспаду - Ніагара Фолз і його околицях є все для відпочинку та ознайомлення з цим приголомшливим явищем природи: комфортабельні готелі, мальовничі парки, всілякі ресторани, кафе і бари, блискучі неоном казино, а також величезний вибір розваг для всіх віків і на будь-який смак.



Остання і така довгоочікувана зупинка: Діснейленд! Для усіх любителів ігор та солодкої вати, голосного сміху і вереску на каруселях.
Парк мрії - саме так називають славнозвісний Діснейленд в усьому світі. І не тільки дитячої, доречі, мрії - адже потрапивши сюди, навіть найсерйозніші та найсолідніші з батьків забувають про всі проблеми та відчувають себе в справжній казці. Про те, як влаштовано це дивовижне місце, відомо дуже багато, але - багато що залишається за лаштунками найчарівнішого парку розваг. 



В головного символу Діснейленду - Міккі Мауса - аж 290 різних костюмів, які він може змінювати хоч щодня. А в його подружки Мінні - лише 200. Найпопулярніший сувенір у парку - це шапочка чи обруч із вушками Міккі.
В дизайні атракціону "Маленький світ" використане справжнісіньке золото - високої 
917 -ої проби. 
В день відкриття Діснейленду в парку працювало лишень 18 атракціонів. 14 з них, працюють і сьогодні.
Усі доріжки в парку - кольорові і це не тільки для краси. В цих доріжках відбивається світло, завдяки чому фотографії виходять дуже яскравими. 
Будь-хто з бажаючих може придбати цеглинку на дорозі біля входу до парку, ставши володарем частинки Діснейленду.



Усі монетки, які кидають відвідувачі до фонтанів у парку, йдуть до дитячих благодійних закладів.
Часто відвідувачам здається, що вони відчувають запах моря на піратських атракціонах, запах свіжої випічки в атракціоні "Шаленого чаювання", тощо. І це не дивно - по всьому Діснейленеді встановлено ароматизатори, які поширюють запахи м'яти, дощу, ванілі, фруктів. Існує навіть спеціальний мікс різдвяних запахів.
В Діснейленді не продають жуйку - адже вона, зазвичай, найбільш докучає відвідувачам, липнучи до взуття та рук.
Перед замком Сплячої Красуні захована капсула із таємним посланням - за планом її буде відкрито в липні 2035-го року, під час святкування 80-річчя парку.



Коментарі