Нема переводу добрим звичаям народу


12 жовтня в бібліотеці з нагоди прийдешнього Дня українського козацтва і Дня захисника України відбулося свято "Нема переводу добрим звичаям народу". Важко переоцінити роль козацтва в історії українського народу! З початку відродження козацтва в добу незалежності президентом України були підписані укази: "Про координаційну раду Українського козацтва", "Про національну програму розвитку Українського козацтва на 2002-2005 роки" і "Про день українського козацтва", яке щороку відзначається 14 жовтня в Свято Покрови Пресвятої Богородиці. 
Для нас, українців, це свято християнське і національне, воно символізує зв'язок поколінь, невмирущість героїчних традицій нашого народу. Свято Покрови було найбільшим святом для козаків. Цього дня у них відбувалися вибори нового отамана. Наші лицарі вірили, що свята Покрова охороняє їх, а Пресвяту Богородицю вважали своєю заступницею і покровителькою. Козаки настільки вірили в силу Покрови Пресвятої Богородиці і настільки щиро й урочисто відзначали свято Покрови, що впродовж століть в Україні воно набуло ще й козацького змісту та отримало другу назву - Козацька Покрова. 

Свято День захисника України встановлено Указом Президента в 2014 році. Як свято, цей День прийшов на зміну не менш популярного колись всенародного Дня Червоної Армії. Відповідно до Указу Президента України № 806/2014 від 14-го жовтня 2014-го року в Україні, з метою вшанування мужності і героїзму захисників незалежності і територіальної цілісності України, військових традицій та перемог українського народу, сприяння подальшому зміцненню патріотичного духу в суспільстві і на підтримку ініціативи громадськості, встановлено нове свято - "День захисника України", яке тепер відзначається щорічно 14-го жовтня, в день одного з великих православних свят запорізьких козаків - "Козацька Покрова" ("Покров Пресвятої Богородиці"). Цим же Указом визнається таким, що втратив чинність попередній Указ Президента України від 23-го лютого 1999-го № 202.

Сьогоднішню святкову програму для другокласників школи № 27 спільно зі мною провели моя колега Любов Миколаївна Рєпіна, музичний керівник ДНЗ № 10 Л. А. Пантелейчук та її вихованці. Захід пройшов жваво і весело, активними були маленькі козачата. Вони співали і танцювали. Також гості свята завзято обговорювали січові порядки, відповідали на запитання вікторини "Ой, Січ-мати" та розгадували загадки на кмітливість. І на завершення юним козачатам запропонували перегляд мультфільму "Як козаки сіль купували". Захід пройшов в дусі патріотизму та почуття гідності за наших видатних предків. Тож зі святом Вас дорогі захисники!








Коментарі