Дива Великодні


Бібліотека-філія № 7 завжди радо зустрічає світлих, щирих, усміхнених діток. Перед Великоднем у нас відбувалося особливе дійство. Завітав до нас 4-А клас ЗОШ № 27 зі своєю вчителькою – Наталією Степанівною Козинюк на майстер-клас із писанкарства. Вітальні слова прозвучали від депутата Вінницької міської ради Олександра Миколайовича Ревунова, який також прийняв участь у майстер-класі, розділивши спільну радість передвеликоднього спілкування. 


Отець Володимир розповів учням про християнські традиції святкування Великодня, а також про те, як сьогоднішні звичаї переплітаються з обрядами язичницького культу. Отець нагадав нам, що Великдень – одне з найбільших і найшанованіших християнських свят. Воно приурочене воскресінню Христа. День Воскресіння Христового є символом вічного Життя і очищення від гріхів. Традиційно цим світлим святом завершується Великий піст, під час якого православні дотримуються строгих обмежень у їжі, намагаються очиститися від гріхів, переосмислити своє духовне життя.

До свята готуються заздалегідь – печуть паски, роблять крашанки й писанки. От і ми долучилися до особливого дійства, до унікальної української традиції – писанкарства. Майстер-клас провела Тетяна Іванівна Глощук. Дітки дізналися, що яйце і писанка – символізують життя. Жовті, червоні, жовтогарячі кружальця, багатокутні зірки на писанці – зображення Сонця. Хвилі означають воду. Ще зображують листя – дубове або вишневе. Малюють півників, козликів, пташок, рибок, метеликів, бджілок. Діти спробували відтворити прадавні символи, які зображають на писанках, і, за словами майстрині, усе вийшло вдало. 





Тетяна Іванівна показує дітям художні елементи писанки 












У рамках заходу ми провели акцію «Писанка для солдата». Кожна дитина виготовила для наших захисників одну, а то й кілька писанок. Готуючись до заходу, ми придбали великий казан, який учні наповнили Вірою, Надією і Любов’ю. Таку ініціативу підтримав наш депутат. Отже, на один із блокпостів ми відправимо два казани з продуктами і книгами. 



Майстер-клас добігає до кінця, а діти не хочуть завершувати і ще довго продовжують робити писанки. За сприяння Олександра Миколайовича Ревунова кожна дитина отримала солодкий сюрприз, а головний подарунок – це писачок, інструмент для створення писанки. Свій настрій, натхнення діти понесуть додому, і обов’язково спробують ще.



Наталія Степанівна разом зі своїми учнями 




Ось які дива у нас вийшли! 

На Поділлі кажуть, що сонце – це відблиск лиця Божого, і тому воно так яскраво світить. Бажаємо всім світлого Христового воскресіння.

Коментарі