Фестиваль Docudays UA


Порядний той, хто своє право вимірює своїми обов'язками (Лакордер).
Саме під таким гаслом відбувся перегляд документального фільму в рамках ХІІ мандрівного міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA. 9 грудня бібліотека-філія № 7 стала майданчиком для показу і обговорення документальної стрічки "Яма" - це кінопортрет п’яти років життя однієї надзвичайної родини в сучасній Україні. Режисер - Їржі Стейскал (Чехія). Організаторами фестивалю у Вінниці виступили Департамент культури Вінницької міської ради та літературне угруповання "Стан". 

Головна мета Docudays UA - сприяння становленню в Україні відкритого діалогу про моральні проблеми суспільства, права людини. Засобами кіномистецтва сприяти зміцненню почуття людської гідності у громадян України, надихати їх на активні відповідальні дії задля побудови демократичного суспільства. Щороку Оргкомітет обирає для фестивалю тему, яка максимально точно відображає українські реалії. Дванадцятий фестиваль у 2015 році порушив тему пропаганди. Його девіз: "Правдиве кіно захищає!", а символ - танк, з дула якого вилітає не снаряд, а промінь кінопроектора на знак того, що вирішувати глобальні проблеми між країнами потрібно засобами мистецтва та через діалог, але не зброєю. 

Місія Мандрівного фестивалю - створення можливості для кожної людини в Україні дивитися найталановитіше та найактуальніше документальне кіно з усього світу. Таким чином, сприяти розвитку критичного мислення, формуванню активної громадянської позиції та ставленню до людської гідності як до найвищої цінності. Реалізуючи дану місію, фестиваль сприяє популяризації й розвитку документального кіно та підвищенню рівня дотримання прав людини в Україні.




Коментарі