Альтернативні бібліотеки м. Львова



На превеликий жаль у п’ятницю 29 травня закінчилось відрядження до Львова з програмою «Професійно навчальної поїздки: вивчення досвіду провідних бібліотек України». Хочеться висловити велику дяку програмі Бібліоміст за надану можливість перейняти величезний досвід бібліотек не лише Львова, а й усієї України. Бібліотеки Львова – це так званий шалений ритм життя, який слідкує та охоплює все довкола. А відповідальні за це бібліотекарі, це ті люди, які завжди в курсі всіх подій та завжди нададуть вам потрібну, актуальну та швидку допомогу у вирішенні будь-якого питання.



На прикладі бібліотек які я побачила можу сказати, що величезна частина успіху залежить від керівника та його бажання змінити систему на краще. А також від висококваліфікованих бібліотекарів, які хочуть не лише забезпечити користувача всім необхідним у пошуку та підборі літератури, а й знайти, відредагувати та реалізувати будь-яку ідею. У пам'яті закарбувалось майже все! Починаючи з першого дня знайомства між собою та знайомства з міською ЦБС для дорослих. А головне з Медіатекою, яку всі з нетерпінням чекали побачити, та зрозуміти, що ж це взагалі таке. Медіатека – це великі можливості, які доступні кожному:
  • місце зустрічі де тебе зустрінуть привітні та усміхнені обличчя в якості бібліотекарів; 
  • безкоштовний інтернет; 
  • світ творчості, винахідливості та оригінальності; 
  • зустрічі з відомою творчою особою; 
  • перегляд грандіозних концертів відомих людей;
В той же день мене шалено вразила екскурсія Львівською Ратушею, де все місто було видно як на долоні. Другий день у нас був плідної праці! Де не зважаючи на дощову погоду, ми відвідали центральну міську бібліотеку для дітей. Цілий день для мене був днем здивування, відкриттів та ідей. Все почалось з презентації діяльності мультицентру «Флешк@» де є все, що потрібно для надсучасної бібліотеки. Одне із головних пунктів – зонування центру. Кожна із зон є неповторна, у кожної своя функція, але їх об’єднує одне, бажання бути кращим та забезпечити максимально комфортні місця для користувачів. Вражаючим відкриттям для мене стала студія звукозапису де працює зукорежисер; музичний відділ де кожен день репетирує музичний гурт «ПашКо» BAND та співпраця з «МакДональдзом», «Київстаром» та «ПриватБанком». 

Не можу не згадати дитячий центр розвитку дозвілля "Під спільним дахом" (бібліотека-філія №19 ), що має величезне приміщення та таку ж кількість проектів. Особливості бібліотеки - особиста тераса та майданчик біля озера. 

Третій день – день професійного спілкування в Жовківському та Кам’яно-Бузькому районі. Жовківська РЦБС порадувала нас своєю гостинністю та теплим прийомом. Екскурсія містом принесла так звану гордість за Жовкву, що збудоване за концепцією «ідеальних міст» доби Ренесансу Після обіду ми відвідали бібліотеки смт.Куликова Жовківської РЦБС та смт.Запитів Кам’янка-Бузької РЦБС. Після побаченого мій стереотип бібліотеки села чи селища, був розбитий в друзки. Так як у цих бібліотеках є все починаючи з шикарного ремонту, оновленого фонду та закінчуючи танцювальним гуртом, що постійно працює в Запитові. Третій день професійної поїздки закінчився походом в Львівський оперний театр ім. Соломії Крушельницької оперу «Кармен». Емоцій і враженнь не передати словами, це треба відчути! Насамперед від самого театру, від його атмосфери та оточення потім і від самої опери, яка залишила в памяті незабутній та чудовий відбиток високого мистецтва. 

Четвертий день обміну досвідом був присвячений майже лише обласним бібліотекам почався з Львівської ОУНБ, де були представлені презентації бібліотек різних міст та сіл Львівщини вони були наповнені оригінальністю та проектною діяльністю.

Потім у нас була екскурсія Львівською обласною бібліотекою для дітей під назвою «Обережно - леви!». Львівська бібліотека для дітей це не лише місце, де зберігаються книги, це місце, яке дарує затишок та підштовхує маленького читачика у світ пригод, добра і знань. Саме тут прищеплюють любов до книги та навчання.

Наприкінці екскурсії нас почастували солодко-смачним тортом звідки привітно посміхався левчик – емблема бібліотеки. По завершенні обміну досвідом кожен із нас отримав маленькі подаруночки на згадку. Ввечері нас чекала незабутня екскурсія по загадковим, мальовничим та трішки містичним вуличкам міста Лева.

П'ятий, нажаль, останній день перебування у Львові. Нам представили «Урбан бібліотеку» як сучасну платформу розвитку міста. Кольорові пуфи, ненав’язлива ретро-музика з програвача, проектор для презентацій та фільмів, книги з урбаністики, велика кухня та чорна кількаметрова дошка з побажаннями, написаними крейдою, – такою має стати львівська міська бібліотека №8. А головне вона повинна стати місцем для зустрічей, дискусій і просто спілкування про місто і людину-в-місті.

Хочу подякувати організаторам та координаторам програми. Особливу подяку за організацію та прийом хочу висловити колективу ЦБС для дорослих м. Львова. Зокрема чудовому директору Цяпало Л.В., Оліферчук Софії та Білута Н.О. та ін. Також дякую всім учасникам та колегам за колосальний досвід та чудово проведений тиждень! Бібліотека - те місце, де зберігається весь скарб світової літератури. Тут панує атмосфера тиші і гармонії з книгою. Тож бережімо це.






"Бібліотекар! Дуже приємно!" (Знайомство) 





От і познайомились! В той же день мене шалено вразила екскурсія Львівською Ратушею, де все місто було видно як на долоні.








Виступ гурту "«ПашКо» BAND"

Обмін досвідом з спеціалістом відділу "Флешк@" 

Дитячий центр розвитку дозвілля 





Презентація "Проектна діяльність"

Музична пауза 



Круглий стіл "Питання - відповідь" 




Найкращий друг читачів бібліотеки


"Куликів онлайн" 




Запитівська бібліотека


Роботи членів клубу за інтересами 












Солодка хвилинка 







Коментарі